Dagje Middelburg & Sjakie’s Chocolade Museum

Vrijdag, 2 september

De zomervakantie loopt ten einde en wat is er dan leuker voor een meisje, die voor het eerst naar de middelbare school gaat, om nog eens lekker de stad in te gaan en de laatste schoolspulletjes te shoppen? Wij kiezen voor Middelburg omdat we graag de combinatie maken met Sjakie’s Chocolademuseum…

De auto parkeren we op het Damplein. Het is een beetje wringen want de parkeerplaatsen zijn erg smal maar we staan zo wel lekker dichtbij het oude centrum. We lopen via de Korte Delft de stad in. Vrijwel direct zien we aan ons rechterhand het gezellige terras van Brasserie 1600. Als we het Reigerstraatje inkijken worden we betoverd door het prachtige doorkijkje naar de abdijtoren De Lange Jan. Het smalle straatje is overdekt met bloemen en doet me nog het meest denken aan een straat die ik ooit bewonderd heb in Madeira. We nemen ons voor hier terug te komen voor de lunch.

Maar nu eerst even focussen op schriften en puntenslijpers… De HEMA zorg er voor dat we in een recordtempo een paar schriften kopen. Het is op de bovenste verdieping van het pand namelijk niet uit te houden van de warmte. Snel terug naar de frisse lucht en alle leuke kleine winkeltjes. Bij cadeauwinkel WAAR kopen we een prachtige vaas in de vorm van een vissenstaart voor Casa Anna. Heerlijk om zo eens op je gemak inspiratie op te doen. Even later ontdekken we Pipoos, ook zo’n winkel waar je geweldig terecht kunt voor dingen die je helemaal niet van plan was te kopen. Permanente stiften in vrijwel alle kleuren doen het goed bij mijn dochter want een metalic baby blauwe marker is nou eenmaal erg handig om te hebben. Als we niet veel later heel tevreden zijn over onze aankopen besluiten we terug naar de auto te lopen om ons te ontdoen van onze shoplast. En heel handig komen we dan opnieuw langs brasserie 1600….

Op het terras is geen plek meer maar het is absoluut geen straf om binnen te zitten. Wat een leuk restaurant! Gracia kiest voor de rundvleeskroketten en ik neem de Focaccia chicken pesto. Het is niet alleen lekker maar we hebben ook een ontzettend leuk gesprek met eigenaresse Leonie. Het bijzondere verhaal achter Brasserie 1600 lees je op deze site bij “Lekker eten”. Na ons afscheid besluiten we naar het chocolademuseum op zoek te gaan. We hopen dat we er ook mogen proeven want we zijn allebei dol op chocolade. We komen al snel de bewegwijzering tegen die ons naar het statige pand van Sjakies’s Chocolademuseum wijst. Bij de entree worden we welkom geheten door een zeer bevlogen medewerker die ons van toegangsbewijzen voorziet in de vorm van twee gouden wikkels en een proefdoos. De vakjes in de proefdoos zijn genummerd zodat, als we de route netjes volgen, we bij elk verhaal kunnen proeven waar het om gaat. We leren veel over hoe ondernemend Nederlanders zijn en waren in de cacao-industrie. Leuk museum om mee te pakken als je een dagje in Middelburg bent! Voor de kleintjes is er een speurtocht waardoor het een belevenis is voor jong en oud.

Tijd voor een kopje thee. We kiezen voor brasserie Pluk de dag. Wat een feestje om hier alleen al rond te kijken. Vrijwel alles wat je ziet is te koop. Het voelt als of je eindelijk weer eens op bezoek mag bij je extravagante tante. Een warm welkom staat ons te wachten. Evenals vers gebak uit eigen oven. Een waardige afsluiting van een super leuke dag in Middelburg. We hebben lang nog niet alles gezien maar dat geeft niks, we komen gewoon weer terug…

Liefs,

Anna