Een hip restaurant dat hoort bij de absolute top...

Codium

  1. Home
  2. water
  3. Zuid-Beveland
  4. water
  5. Codium
push_pinZuid-Beveland
location_onGoes

Codium

  1. Home
  2. water
  3. Zuid-Beveland
  4. water
  5. Codium
nature_people
location_onGoes

Wat een goed gekozen naam! Het klinkt melodieus en maakt je nieuwsgierig. Als je weet dat in de Oosterschelde het meest zuivere zeewier groeit en Codium daar een sierlijk voorbeeld van is dan kun je de link leggen en tot de kern komen van dit bijzondere restaurant: Zeeuws is de basis en vrouwelijke sierlijkheid is de inspiratie.

Chefkok Wouter Kik en maître sommelier Jean-Luc Etienne zijn twee zwaargewichten uit de absolute culinaire top van Nederland. Ze werkten beiden bij verschillende Michelin-ster-restaurants en bleken dezelfde droom te delen. Een eigen restaurant waar ze in alle vrijheid zouden kunnen blijven strijden voor perfectie. Een basis van waar uit ze telkens weer op jacht zouden kunnen naar nieuwe smaken en kleuren. In 2019 was het zo ver en opende ze de deuren van Codium.

Een prachtig pand in het centrum van Goes werd het nieuwe epicentrum van alle creativiteit die op uitbarsten stond. Scandinavische invloeden zorgde voor balans en een heerlijke vibe. In dit restaurant mag je je zelf zijn en genieten van de bijzondere gerechten en heerlijke wijnen die met heel veel liefde en kunde zijn samengebracht. Een korte broek in de zomer of een lief hondje als metgezel zijn hier geen showstopper. Je ziet er geen stijf tafellinnen of knipmessen in smoking maar wel een hartelijk welkom waarbij Jean-Luc en Wouter zelf regelmatig aan tafel langs komen om uit te leggen hoe hun creaties zijn ontstaan.

Dat ze een frisse wind brachten in de gevestigde orde ging aan culinair minnend Nederland niet voorbij. In het jaar dat ze opende wonnen ze direct de “PZC-award Restaurant van het jaar”. Maar ook volgde er lovende woorden van o.a. de Volkskrant, Quote, Lekker en Gault-Millau. En als kroon op het werk van de heren beloonde Michelin in 2023 Codium met een ster! Maar zelfs voor de ster spraken ze al van een uitmuntende wijnkaart. Die overigens heel betaalbaar is doordat de mannen uit principe rekenen met een vaste opslag op elke fles wijn. Idiote prijzen die veel te vaak over de kop zijn gegaan kom je hier dus niet tegen.

Voor Wouter begon zijn carrière als 13-jarige afwasser bij Restaurant de Vluchthaven in Bruinisse. Hij keek zijn ogen uit en wist: “later wil ik ook een restaurant en dan wil ik de absolute top bereiken”. Het doel was gedefinieerd en dat hielp de rebelse puber door zijn schooltijd te komen. De Charismatische kok DP Arkenbout herkende in die tijd al zijn talent en vastberadenheid. Hij was het die Wouter leerde dat de liefde van de vrouw door de maag gaat. Wijze woorden die leidde tot een onuitputtelijke inspiratiebron, vrouwelijke verfijning werd zijn muze.

In de Vluchthaven kreeg Wouter de ruimte om te groeien en Joost Deurloo was een geduldige leermeester. Al na een paar jaar werd hij gescout door een Michelin-ster-restaurant uit het midden van het land. Geweldig idee maar net iets te ver met de brommer. Een stage in IJsland volgde en daar ging een nieuwe wereld voor hem open. Nieuwe smaken, geuren, combinaties en kleuren prikkelde zijn ontwikkeling. Terug in Nederland lukt het om te mogen werken voor de culinaire held Jannis Brevet (Inter Scaldes). Geweldig leerzaam maar Wouter kreeg na een jaar behoefte om uit te vliegen. Het werd de Vierbannen in Ouwerkerk. Een meesterlijk zet omdat dit de plek was waar hij niet alleen de kans kreeg het restaurant naar een hoger niveau te tillen maar bovenal was het de plek waar hij Jean-Luc ontmoette. Voor dat ze samen Codium lanceerde ging Wouter bij Edwin Vinke van de Kromme Watergang aan de slag en werkte Jean-Luc bij Parkheuvel in Rotterdam.

Als je vraagt in welke stijl Wouter kookt dan zal je merken dat deze rebel zich nog steeds niet graag in een hokje laat plaatsen. Hij wil zich niet vast laten leggen door te pretenderen enkel lokale producten te gebruiken want je moet als chef vrij kunnen zijn om smaken en kleuren samen te brengen. Tijd en plaats daar gaat het om. Zeeland is de basis maar als de kwaliteit of smaak vraagt om buiten de grenzen van Zeeland te kijken dan is er geen discussie. Iets waar Jean-Luc zich helemaal in kan vinden. Wijn haalt hij op de beste plekken en Europa heeft de voorkeur. Echter is er toch een enkele fles die moet worden ingevlogen omdat hij te speciaal is om te verbannen.

Jean-Luc is voor Codium in Zeeland neergestreken. De drukke randstad heeft plaats gemaakt voor een bestaan dichter bij de natuur. De ontnuchterende overgang van Den Haag naar Hoedekenskerke heeft Jean-Luc geïnspireerd om zich verder toe te leggen op non-alcoholische wijnen, en kruidendranken. Smaken verbinden en de ideale combinatie zoeken voor elk gerecht blijft hierin zijn passie. Soms trekt hij dagen thee op koud bronwater. Het weert de wrange smaak en extraheert subtiele tinten die de basis vormen voor weer een nieuw vloeibaar feestje. Maar ook in het buitenland vindt Jean-Luc collega’s die verfijnde dranken maken zonder alcohol. Een dankbare zoektocht want heerlijke non-alcohol is super trending en wordt gewaardeerd door de gasten. Dus ook het non-alcohol “wijn”arrangement van Codium is zeker een aanrader.

Kortom een hip restaurant dat mee kan met de top zonder prestigieus te zijn. Zeer de moeite waard als je zin hebt om je een avondje culinair te laten verrassen. Je kunt terecht van dinsdag tot en met zaterdag en op vrijdag kun je er ook reserveren voor de lunch. Ga lekker genieten maar we adviseren je tegen de chefkok niet over Feyenoord te beginnen want mogelijk vergeet hij terug naar de keuken te gaan 😉

Reserveren

Meer restaurants

Voor alle restaurants verwijzen we u door naar de overzichtspagina.

Reserveren

Locatie

location_onVlasmarkt 6 Goes

Meer opvallen?

Word Friend van de site!