In meerdere opzichten een sprookje...

De Kleine Toren

push_pinZuid-Beveland
location_onBaarland

De Kleine Toren

nature_people
location_onBaarland

Een magische plek verstopt in de zak van Zuid-Beveland. Als je indruk wilt maken op je partner of je wilt gewoon een culinaire topavond dan is het de moeite waard om de snelweg te verlaten en op zoek te gaan naar De Kleine Toren in Baarland.

Na tal van polderwegen bereik je de voormalig gereformeerde kerk. In 2006 zagen de zussen Liesbeth, Ingrid en Marianne voor het eerst de potentie van deze kerk als restaurant. De dames droomden niet zomaar van een restaurant maar de droom betrof een toprestaurant. Ze moesten dus op zoek naar een topchef die niet gehinderd werd door een eigen restaurant en die er een uitdaging in zag om in de middle of nowhere in sprookjes te geloven.

Dat Baarland een bijzondere plek was wisten de zussen wel. In 1012 schijnt er voor het eerst over Baarland te zijn geschreven. Later kwamen de kastelen en de graven maar ook de oorlogen en het gevecht met het water. Baarland is oorspronkelijk “Beerland”. Niet geheel toevallig staat de grislybeer op het wapen van Baarland. Zouden er echt beren geleefd hebben? Een dankbaar onderwerp voor legendes en sagen. Zo wordt ook vaak verteld dat Baarland is vernoemd naar de kleine beer die recht boven het dorp staat. De kerktoren wijst zelfs precies naar de juiste plek aan de donkere sterrenhemel.

Dennis van Nispen werkte al 8,5 jaar bij restaurant De Kromme Watergang en kookte op het allerhoogste niveau. Hoewel Dennis een paar keer benaderd was door ster-restaurants had hij niet eerder de behoefte gevoeld De Kromme Watergang te verlaten. Met recent een michelin-ster in de pocket was het misschien ook logischer geweest om waar en hoe dan ook met een ster te blijven koken. Maar Dennis dacht niet strategisch, hij dacht met zijn hart. Hij geloofde in het sprookje De Kleine Toren en zag zijn kans om op deze uitzonderlijke plek veel vrijheid te krijgen voor zijn culinaire creaties. 2 Jaar pendelen vanuit Zeeuws-Vlaanderen bleek een kleine prijs. Het duurde namelijk niet lang voor dat zijn grote liefde Jelle Capelle met kerst het team kwam versterken als gastheer. Ongetwijfeld viel er die avond een ster in Baarland en kon het verhaal inmiddels prima verkocht worden aan Disney. Maar het verhaal is nog niet uit…

Het verhaal brengt ook tragische wendingen met zich mee, met als dieptepunt het veel te vroeg overlijden van zus Ingrid. Toen in 2011 zus Liesbeth aangaf te willen stoppen besloot Dennis haar aandelen te kopen. De relatie met Jelle werd serieus en wat niet uit kon blijven is dat hij de vacature invulde van maître sommelier. De samenwerking bleek een gouden zet. Horecaman Jelle beet zich vast in alle denkbare kennis over wijn & spijs. Volgde extra opleidingen, maakte reizen en werd uiteindelijk 4e op een landelijke sommelier wedstrijd. Hoewel wedstrijden niet zijn ding bleken werd de uitdaging om als sommelier de perfecte combinaties te maken alleen maar groter. Tijdens een avond “De Kleine Toren” maken we kennis met het non-alcohol-arrangement en zijn direct enthousiast. Mijn tafelgenoot, met het “echte” wijnarrangement, vertrouwt me zelfs toe dat hij nog maar een paar keer eerder van zo’n lekker wijnarrangement heeft mogen genieten.

In 2013 was het voor zus Marianne tijd voor een nieuwe uitdaging en ook haar aandelen werden verkocht. Jelle greep zijn kans en maakte met de aandelentransactie een jongensdroom waar, een eigen restaurant! Soms kun je niet anders dan concluderen dat het allemaal zo heeft moeten zijn. Nu moesten ze er alleen nog even echt hun ding van maken. Dat de sterren nog steeds goed stonden bleek wel want wonderbaarlijk genoeg wonnen de twee een interieurontwerp van de architect Hennie Bosman. Hoewel Hennie niet had kunnen vermoeden dat ze zo’n grote klus als prijs ter beschikking had gesteld heeft ze haar hart en ziel in het project gestopt. De beer en de sterren zouden de eye-catcher worden. 1000 swarovski stenen waren er voor nodig. De vloer werd de kleur van de Baarlandse klei en de verlichting zorgde er voor dat het sprookje compleet werd.

Inmiddels zijn er vele kranten, vaktijdschriften maar ook Michelin, Lekker en Gault-Millau die mooie recensies hebben geschreven. Maar nog belangrijker, er is een vaste klantenkring die het werk van de mannen weet te waarderen en zich graag culinair in de watten laat leggen.

Voor een lunch kun je terecht van vrijdag tot en met zondag en voor een diner kun je terecht van donderdag tot en met zondag. Als het glazuur inmiddels niet van je tanden is gesprongen na het lezen van dit verhaal dan adviseren we je met klem spoedig een tafel te reserveren 😉

Reserveren

Meer restaurants

Voor alle restaurants verwijzen we u door naar de overzichtspagina.

Reserveren

Locatie

location_onNieuweweg 3 Baarland

Meer opvallen?

Word Friend van de site!