De Heerenkeet is niet zomaar een restaurant maar een verhaal dat verteld moet worden. Op een heel bijzondere plek in het dorpje Rengerskerke staat een restaurant dat je niet mag missen. Als je het op de kaart niet kunt vinden is dat niet zo gek. Het betreft namelijk een middeleeuws dorp dat bij een stormvloed in 1662 is verzwolgen door de golven. De historische plek ten noorden van Zierikzee is overgedragen aan de gemeente Kerkwerve en gelukkig een stuk beter te vinden.
Marion en Richard Snijder werden ruim een kwart eeuw geleden verliefd op deze bijzondere plek. Maar als je respectievelijk coupeuse en havenmeester bent is het niet direct een gelopen race om vanuit de kop van Noord-Holland neer te strijken in Zeeland en een restaurant te beginnen. Veel liefde voor de plek en voor elkaar gecombineerd met een flinke dosis ambitie en ondernemerszin maakt dat ze er na ruim 25 jaar nog zijn. Richard is er zelfs een succesvolle viswinkel naast begonnen (uitsluitend duurzaam gekweekt en gevangen).
Als je Marion vraagt naar het geheim van de Heerenkeet verklapt ze dat ze gewoon heel goed visjes kunnen bakken. Al snel zien we dat dit antwoord veel te bescheiden is. Marion weet namelijk hoe ze haar gasten het gevoel moet geven dat ze echt welkom zijn. Een lieve gastvrouw die haar vak verstaat en voor elke gast een vriendelijk woord heeft. Het komt er dus op neer dat een warm welkom, een lekker visje en een toplocatie de fundamenten vormen van De Heerenkeet.
Mooie kaarten maar de troefkaarten van Richard en Marion blijken nog veel interessanter te zijn. Ze hebben namelijk de passie voor hun levenswerk via hun dna weten door te geven. Hun twee zonen Dylan en Troy bruisen van de energie en kunnen niet wachten elke dag de lat van De Heerenkeet een beetje hoger te leggen. Ze zijn het aanstormend talent dat ruimte zoekt om zich verder te ontwikkelen. Dat ze competitief en ambitieus zijn is een understatement. De broers missen geen horeca-gerelateerde wedstrijd en gaan er regelmatig met de 1e prijs vandoor.
Troy is de chef en heeft zijn horecaopleiding met een 10 afgerond. Een uitzonderlijke prestatie maar dat vindt hij niet genoeg. Zelfs nu nog werkt hij graag voor andere chefs die hij bewondert en waar hij naar eigen zeggen nog veel van kan leren. Wat een geluk dat zijn vriendin Jennifer ook bij De Heerenkeet werkt want anders blijft er wel heel weinig tijd over om elkaar te zien.
Dylan heeft de hotelschool in België gevolgd en heeft onder andere bij het michelin-ster-restaurant Inter Scaldes stage gelopen. Tussendoor werd hij tweevoudig kampioen oestersteken. Na de hotelschool heeft hij een passie voor bartending ontwikkeld en heeft daarom met succes de European Bartending School in Amsterdam afgerond. Vraag hem dus gerust eens naar zijn zelf gemaakte cocktails. Met zijn creatieve recepten doet Dylan mee met internationale wedstrijden.
Voor een eenvoudig visje kun je nog steeds terecht bij De Heerenkeet maar we adviseren u het menu eens goed te bekijken. De creaties van de broers vormen een interessante afwisseling op de kaart en zijn een culinaire belofte voor de toekomst.
Dankzij deze jonge mannen ziet het er dus naar uit dat het verhaal van de herberg uit het 18e eeuwse Rengerskerke glansvol kan worden blijven verteld. Toentertijd was het de vergaderplaats van de dijkgraven en de heren van Schouwen. In 1914 werd daarom de naam “De Heerenkeet” officieel in gebruik genomen. Roerige tijden volgde en in 1943 werd de keet door de bezetters gesloopt maar na de oorlog in 1948 is het herbouwd en in ere hersteld. Tijdens de waternoodramp in 1953 diende De Heerenkeet zelfs als toevluchtoord voor de omwonenden.
Leuk weetje is dat de vluchthaven (ook wel De Flaauwers genoemd) diende voor het vervoer van suikerbieten naar de fabrieken in West-Brabant. Het weegbrughuisje uit die tijd vertelt haar eigen verhaal en is uw bezoekje zeker waard. Tegenwoordig doet de Flaauwers veelal dienst als duikplateau en heeft u vanaf het terras een prachtig zicht op zowel de stormvloedkering als de Zeelandbrug. Van woensdag tot en met zondag kunt u zelf De Heerenkeet komen beleven…