Een frisse wind in monumentaal jasje...

Friend of EZ

Het Kosthuys

push_pinTholen
location_onSint Maartensdijk
Friend of EZ

Het Kosthuys

nature_people
location_onSint Maartensdijk

Als we een nieuw restaurant introduceren op de website van Exclusief Zeeland dan zijn dat doorgaans restaurants die hun sporen al verdiend hebben. Bewezen vakmanschap in combinatie met een prachtige locatie zijn tot nu toe een trefzekere combinatie gebleken. Jaren van bloed, zweet en tranen gingen er meestal aan vooraf.

Goede recensies gonzen

Deze keer is het anders. De locatie is weliswaar prachtig maar de sporen moeten nog verdiend worden. En toch menen we dat we deze ondernemers al in het eerste jaar van hun ondernemerschap een plekje moeten geven op de website van Exclusief Zeeland. Het gonst goede recensies maar bovenal zou het voor het plaatsje Sint Maartensdijk zo ontzettend goed zijn als we hier een succesnummer kunnen noteren. We gunnen het Sint Maartensdijk maar na kennismaking gunnen we het ook Joan en Giovanni dubbel en dwars.

Het roer om

Wat een avontuur zijn deze mensen begonnen. Ze hadden ook zomaar in het programma “Het roer om” gepast. Het begon allemaal in het Westland waar ze een fijn bestaan opgebouwd hadden. Giovanni werkte als manager in een tuincentrum en Joan had een verantwoordelijke baan in een apotheek. Ze hadden een mooi huis, leuke vrienden en een volle agenda. Eigenlijk hadden ze hun leven keurig op orde en alles klopte. Of toch niet? Het gevoel dat er iets miste drong zich steeds vaker aan hen op. “Is het te veel gevraagd om te willen sprankelen?” “Moeten we niet gewoon blij zijn met wat we hebben?” “Een nieuwe weg inslaan, zouden we het überhaupt wel kunnen?” Hoe meer vragen er onbeantwoord bleven hoe meer nieuwe vragen zich aan diende.

De eerste grote stap

Bij Joan werd het steeds duidelijker: haar jarenlange aantrekkingskracht tot de horeca viel niet meer te ontkennen. Zou ze terug willen in de horeca? En wat is het dan fijn als je te raden kunt bij vriendinnen met een horecabedrijf. Na veel wikken en wegen kreeg de droom steeds meer vorm. Zou dat het dan misschien zijn, samen een horecabedrijf gaan runnen? Ze werden steeds enthousiaster en over één ding waren ze het snel eens: als we de stap wagen dan moet de voorbereiding van a tot z kloppen. De eerste grote stap was het ontslag nemen door Joan om eens een tijdje in de horeca te kunnen gaan werken. Eens kijken of het van dichtbij nog steeds zo leuk is… Haar keus viel op strandpaviljoen PLSTK café. Een gezellig plekje in de duinen van Hoek van Holland waar ze maatschappelijk verantwoord ondernemen heel serieus nemen.

Het Kosthuys geboren

Een jaar lang werkte Joan bij PLSTK en daar heeft ze nooit een dag spijt van gehad. Het werd dus tijd om de zoektocht te starten naar een eigen pareltje. En dat pareltje werd gevonden in Sint Maartensdijk. Een kleinschalig hotel/ restaurant dat gevestigd is in een monumentaal pand. Als we een beetje research doen komen we er achter dat Het Kosthuys al heel wat jaren de functie van herberg heeft vervuld. Het pand komt uit 1592 en is daarna vele malen van eigenaar verwisseld. Ducaten, ponden, stuivers, groten, guldens en recentelijk euro’s zijn er voor dit pand gegeven. Behalve als herberg heeft het ook dienst gedaan als bioscoop en bibliotheek. Interessant weetje is dat er naast de haard in het restaurant een tegel is ingemetseld ter nagedachtenis aan de watersnoodramp. In de beruchte nacht van 1 februari 1953 zijn de vloedplanken aan de havenzijde van de Kaaistraat bezweken. Een reusachtige vloedgolf stroomde op verwoestend wijze het dorp in. De rampnacht heeft een enorme schade gebracht aan onder meer het pand dat wij nu kennen als het Kosthuys.

Lekker anders

Gelukkig hebben de vorige eigenaren van Het Kosthuys al de nodige verbouwingen gedaan maar toch zijn Joan en Giovanni bijna een half jaar bezig geweest om het pand geheel in hun smaak nieuw leven in te blazen. En het resultaat mag er zijn. Knus, modern en stijlvol zijn woorden die in ons opkomen. Als we de menukaart bekijken zien we dat deze met zorg is samengesteld. Geen grote kaart maar je kunt kiezen uit vis, vlees en vegetarisch. En opvallend is de originele twist bij de bijzondere gerechten die buiten de kaart om geserveerd worden. Als we even later proeven hoe het Westen het Zuiden ontmoet dan denken we dat Sint Maartensdijk erg blij mag zijn met dit importstel 😉 Lunchen kan van dinsdag tot en met zondag en op vrijdag en zaterdag kun je er ook voor een heerlijk avond terecht. Enjoy!

Reserveren

Meer restaurants

Voor alle restaurants verwijzen we u door naar de overzichtspagina.

Reserveren

Locatie

location_onMarkt 58

Meer opvallen?

Word Friend van de site!