Genieten aan de haven van Tholen...

JuNa

push_pinTholen
location_onTholen

JuNa

nature_people
location_onTholen

Juna is een restaurant dat het concept “betaalbare luxe” waar maakt. Een aanwinst voor Tholen maar wat een verhaal draagt dit jonge restaurant met zich mee! Het is een verhaal van enorme tegenslagen, vriendschappen, veerkracht en liefde. Hoewel JuNa oorspronkelijk een samentrekking is van de oprichters Judith en Nathalie betekent de naam Juna in het Latijn “jongeling” en die betekenis is bijzonder treffend. 26 jaar was Judith nog maar toen de eerste serieuze ideeën voor een eigen hotelrestaurant opborrelde in haar hoofd.

Een goed idee moet je delen en over filosoferen en daar bleken de vriendinnen Judith en Nathalie erg goed in te zijn. Zo goed zelfs dat beide partners betrokken en overtuigd werden. Het resulteerde er toe dat de twee koppels besloten samen het avontuur aan te gaan. Het plan was dat de mannen hun banen zouden behouden voor de nodige financiële stabiliteit en de dames zouden er vol voor gaan. Geld werd vrij gemaakt, een pand en een verbouwing volgde. Carrières werden geofferd voor een droom die steeds meer vorm kreeg. En uiteindelijk werden de operationele taken verdeeld.

Judith komt van Tholen en heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de horeca. Ze had jaren een bijbaan bij The Sixties, het populaire eetcafé in Tholen en toen gelegen op hetzelfde pleintje als waar nu Juna is gevestigd. Maar ook bij bistro De Stadsburger in Bergen op Zoom heeft Judith naast haar baan in de kinderopvang gewerkt en de nodige ervaring opgedaan.

Na alle voorbereidingen zou het eindelijk gaan gebeuren, het personeel was geworven en de menukaart lag bij de drukker. 15 oktober 2020 zouden ze open gaan! Maar toen kwam er op 13 oktober een persconferentie en werd de eerste lockdown aangekondigd. De menukaarten konden de kast in en de gedroomde stormloop bleef uit. Net als de beloofde steunmaatregelen want zonder draaiend bedrijf kwam er geen geld uit Den Haag.

Wat wel door ging waren de kosten maar gelukkig ook de steun van heel veel Tholenaren. Velen wisten hoe het zat en belde de dames voor het take-away-menu dat als alternatief aan de man werd gebracht. Hoewel het hotel gelukkig best aardig draaide en open mocht blijven bleef het in 2021 sukkelen voor JuNa. Gelukkig verbeterde de situatie en zag het er naar uit dat met kerst alles open kon. Dus werd er weer flink ingekocht en de tafels rap vol geboekt. Helaas, vlak voor kerst kwam er opnieuw een persconferentie die roet in het eten gooide. En dus kwamen er kerstboxen en later zelfs picknickboxen. Opgeven was gewoon geen optie.

In februari kwam dan toch het einde van de corona periode in zicht. Opgelucht dat ze er nog waren en weer gas mochten gaan geven werden opnieuw de voorbereidingen getroffen voor een her-start. Maar het noodlot sloeg ongenadig toe. De chefkok kreeg een hartstilstand en overleed. Een schok voor het hele team dat op dat moment voornamelijk uit jongeren onder de 21 jaar bestond. De man met ervaring die juist zo hard nodig en geliefd was werd hen ontnomen. Buurvrouw Marja van het restaurant Hof van Holland werd een enorme steun . Zij was het die uiteindelijk Jop rekruteerde als nieuwe kok voor JuNa. Een geweldige zet en je zou denken dat daarmee het tij zou keren.

Helaas was het nog niet zo ver. De relatie van Judith liep vast en kwam Nathalie voor een hele lastige keus te staan. Haar partner kreeg namelijk een baan in het buitenland aangeboden en dus moest ze kiezen. De liefde won en zo kon het zijn dat Judith in de zomer van 2022 ineens de enige oprichter was die door wilde. De steun van alle medewerkers uit het team maar ook van haar ouders en vrienden zijn van onbeschrijflijke waarde geweest om haar koers vast te kunnen houden.

Gelukkig bleek chefkok Jop een perfect match. In de keuken kreeg hij alle ruimte zich verder te ontwikkelen en dat deed hij met verve. Zo rookt hij zelf zijn vlees en experimenteert hij graag met nieuwe recepten en verse ingrediënten. Eerder heeft hij gewerkt in de keuken bij de voormalige buren “Hotel Restaurant Zeeland”. Hier leerde hij het vak van Paul van Tatenhove en groeide zijn liefde voor het bereiden van bijzondere gerechten. Wat ook groeide was zijn liefde voor Judith. Inmiddels zijn de twee een stel en elkaars steun en toeverlaat. Het lijkt er dus op dat het leven Judith weer toelacht.

Als ik vraag of Judith het dit seizoen een beetje rustiger aan kan doen beginnen haar ogen te stralen want ze heeft alweer nieuwe plannen voor de braderie van Tholen deze zomer. Samen met haar horeca-collega’s organiseert ze in augustus dit populaire evenement. Als het aan Judith ligt wordt het weer één groot feest en kan ze deze zomer eindelijk echt gaan knallen. Dus niks rustig aan, gas er op!

Behalve op woensdag en donderdag kunt u dagelijks bij JuNa terecht voor een hapje en een drankje en vergeet dan vooral niet te vragen naar de inmiddels beroemde notentaart van de moeder van Judith😉

Reserveren

Meer restaurants

Voor alle restaurants verwijzen we u door naar de overzichtspagina.

Reserveren

Locatie

location_onKaaij 2 Tholen

Meer opvallen?

Word Friend van de site!